Bloedhete studiereis naar Bloemencorso Zundert een geweldig succes!

Een volle bus vol leergierige studiereizigers, kleurrijke wagens op een afgeladen parcours, een brandende maar stralende zon. Dat waren ingrediënten van de studiereis naar het Bloemencorso in Zundert, georganiseerd door de Vastenavend Akkedemie.

Op de zondagochtend van 1 september verzamelden zo’n 50 studiereizigers zich op een al langzaam opwarmend Plein XIII voor de reis richting Zundert. Daar werden de “goodie bags” met de lunch, wat drinken en een traktatie uitgedeeld. Maar er zat niet alleen eten in, maar ook kregen de studenten een juryformulier om de wagens te gaan jureren. Uiteindelijk moest de top 5 worden bepaald, Voor wie het dichtst bij de uiteindelijke uitslag zat, lag een leuke prijs in het verschiet. Nadat iedere student was voorzien, vertrokken we richting Zundert.

Achtergrond van het Corso

Aangekomen in Zundert werden we bij de tribune op de Bredaseweg opgevangen door speaker Jeroen. Speciaal voor ons en voor de al aanwezige bezoekers op de tribune, vertelde Jeroen ons meer over de achtergrond en de oorsprong van het Bloemencorso dat dit jaar voor de 82e keer door Zundert trok. We leerden meer over de buurtschappen, het bouwproces en de betekenis van dit cultuurgoed en wat dit betekent voor de Zundertenaren. Voor hen is er de periode vóór en de periode na het corso. Na het corso is het bij wijze van spreken “Nieuwjaar”. En ieder buurtschap wil minimaal één keer de woorden “Jullie mogen stoppen” horen tijdens hun “tweede doorkomst”, want dat betekent de winst van het corso. Het hoogst haalbare.

Een kleurrijke stoet trekt voorbij

Rond 14.00 uur naderde de eerste wagen en haalden de studenten hun juryformulieren tevoorschijn en werd er driftig geschreven en werden punten uitgedeeld. We werden getrakteerd op een kleurrijke en gevarieerde stoet met uiteenlopende thema’s. Ondertussen was het zaak goed te drinken en af en toe de schaduw op te zoeken, want de temperaturen liepen inmiddels op tot zo’n 30 graden.

Jullie mogen stoppen!

Nadat de laatste wagen was gepasseerd, verplaatsten we ons richting de Markt voor het aanschouwen van de tweede doorkomst en wachtten in spanning af op de woorden “Jullie mogen stoppen!”. Daarop hoefden we niet lang te wachten, want de 2e wagen van buurtschap Schijf hoorde de magische woorden. Eén voor één passeerden de wagens en werd de uitslag bekend. Nu konden de inmiddels ingeleverde juryformulieren worden gecontroleerd. Het was inmiddels ook tijd geworden om de terugreis te aanvaarden. In de bus werden de laatste juryformulieren nagekeken en werden de prijswinnaars bekend gemaakt en werden de prijzen uitgereikt. Aangekomen in Bergen op Zoom, gingen de studenten tevreden naar huis en kijkt de Vastenavend Akkedemie terug op een bloedhete, maar zeer geslaagde studiereis.

j

Share and Enjoy !

Shares